Spaghetti met pikante tomatensaus

De Italianen zijn sterren in het weglaten. Dit komt veelal door de armoede waarin velen werden grootgebracht. Er was geen geld voor vlees en als er al vis werd gebruikt, dan werd hier op ingenieuze wijze mee gekookt.

De Italianen maakten en maken echter op meesterlijke wijze gebruik van aarde en zon. Zij plantten de smaakvolste tomaten, kruiden en specerijen en wisten van weinig een fantastische maaltijd te creëren. Pasta hoort zeker op het Italiaanse menu, maar vaak niet zoals wij het gewend zijn. De Italianen serveren pasta vaak als een tussengerecht of als een heerlijke lunch.

Probeer daarom dit recept eens uit. Het is eenvoudig, maar oh zo lekker.

spaghetti met pikante tomatensaus
Ingrediënten:
400 gram spaghetti
500 gram goed rijpe tomaten
25 gram wortel (schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden)
20 gram ui (schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden)
10 gram bleekselderij (in kleine stukjes gesneden)
2 rode pepertjes (van zaad ontdaan en in halve ringetjes gesneden)
2 teentjes knoflook (geplet en klein gesneden)
3 takjes peterselie (handmatig gebroken)
5 blaadjes basilicum (gescheurd)
7 el extravergine olijfolie
40 gram pecorino kaas
Snufje zout
Versgemalen peper
1 tl suiker (indien de saus wat bitter smaakt)

Bereiding:
Doe in een gemiddelde pan met een dikke bodem 4 eetlepels olijfolie en voeg er de tomaten, wortel, ui en bleekselderij aan toe. Voeg er eveneens de peterselie en basilicum aan toe. Hak de kruiden niet fijn, maar breek en scheur de kruiden. De smaak komt dan beter tot zijn recht. Roer het geheel goed door en voeg er de knoflook en rode pepertjes aan toe. Draai het vuur zo laag mogelijk en doe het deksel op de pan en laat de saus onder af en toe omroeren voor ongeveer 30 minuten pruttelen.
Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Zodra voldoende afgekoeld, zeef de saus. Proef de saus. Alhoewel dit gerecht geen zout nodig heeft, omdat de kruiden genoeg smaak geven, kan desgewenst een snufje zout en wat versgemalen peper aan de saus worden toegevoegd. Er kan zelfs een schepje suiker aan toe worden gevoegd, indien de smaak wat bitter is. Als de saus nog wat waterig is, deze nog even voor 15 minuten op een laag vuurtje verder laten indikken.

Kook de spaghetti in kokend water met een snufje zout en een scheutje olijfolie beetgaar. Giet de spaghetti af in een vergiet en laat het uitlekken. Doe spaghetti in een diepe schaal en voeg er 2 à 3 eetlepels olijfolie aan toe en schep de spaghetti om. Giet er de saus over en schep het geheel nog eens goed door elkaar. Maak het geheel af met wat geraspte pecorino en wat overgebleven kruiden.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: