Spaghetti con aglio e olio

Veel Nederlanders kiezen Italië als vakantiebestemming. Niet alleen omdat de zon er eigenlijk altijd schijnt, maar zeker ook voor het landschap en het lekkere eten. Het lago Maggiore, de alpen, Toscane en Umbrië zijn welbekende gebieden en natuurlijk moeten we Venetië zien. Dit zijn allemaal plaatsen en streken in het noordelijk deel van Italië. Veel minder gaan we naar het “arme” zuiden. En dat is eigenlijk vreemd, want er is zoveel te zien en is zoveel lekkers te eten in het zuiden.

Spaghetti con aglio e olio oftewel spaghetti met knoflook en olie vindt zijn oorsprong in Il Meridione, het schoendeel van Italië. Ruige heuvels en helderblauwe baaien, cypressen fier rechtopstaand, oude huisjes met luiken en waar je ook kijkt, overal zie je la mama met een schort voor, bezig met het bereiden van een maaltijd. Eten is heel belangrijk voor de Italianen, zelfs als ze niet veel te bieden hebben. Doordat ze in het zuiden niet teveel te besteden hadden, werden de mensen meesters in het weglaten en zetten vaak eenvoudige maaltijden op tafel die toch zeer smaakvol waren. Spaghetti con aglio e olio is zo’n gerecht.

spaghetti con aglio e olio
Ingrediënten:
400 gram spaghetti (bij voorkeur vers)
2 flinke tenen knoflook
Zeer goede kwaliteit olijfolie
Versgemalen peper
Grof zeezout

Bereiding:
Snijd de knoflook in dikke plakjes en laat deze op een zacht vuurtje in olijfolie bruin bakken in een koekenpan en breng op smaak met versgemalen peper en grof zeezout. Dit is waarschijnlijk het enige gerecht waarbij de Italianen de knoflook bruin laten worden. Normaalgesproken doen ze dit niet.
Indien u meer van een pittige olie houdt, dan kunt u olie in een weckpot gieten en daar 10 gram pittige verse rode peper aan toevoegen, alsmede 5 gram gedroogde rode peper. Laat de peper voor een aantal dagen in de olie liggen. De olie krijgt zo een scherpere smaak.

Kook de spaghetti in kokend water met wat zout beetgaar. Giet de spaghetti af en laat deze uitlekken in een vergiet.

Meng de spaghetti met de knoflook en olie in de koekenpan.

Wijnkeuze:
Dit gerecht is natuurlijk niet af zonder een goed stuk brood en een heerlijk glas wijn. In de Meridione groeit de catteratodruif die zorgt voor een goede witte wijn met een kruidige afdronk die precies past bij een gerecht als spaghetti con aglio e olio.

Probeer anders ook eens onze lasagne recepten : Lasagne Carbonara of Vegetarische Lasagne.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: