Spaghetti bolognese

De bolognesesaus vindt zijn afkomst in het Italiaanse plaatsje Bologna. De bolognesesaus is in tegenstelling tot andere pastasauzen zeer rijk gevuld. De vaste ingrediënten van een traditionele bolognesesaus zijn; rundergehakt, ui, bleekselderij, pancetta (spek), wortel, tomatenpuree, wijn en melk.

Spaghetti bolognesePersonen: 4 á 5
Bereidingstijd: +/- 45 minuten
Gerecht: Spaghetti gerecht
Gang: Hoofdgerecht

Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 300 g winterwortel
- 1 stengel bleekselderij
- 100 g ontbijtspek, in reepjes
- 500 g rundergehakt
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 250 ml rode wijn
- 250 ml vleesbouillon (van tablet)
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 450 g spaghetti
- zout
- peper

Bereiding:
Kook de spaghetti volgens de verpakking ‘al dente’ oftewel beetgaar.

Snipper de ui, snijd de bleekselderij in boogjes en rasp de wortel. Verhit olie in een braadpan en bak vervolgens de ui, bleekselderij en wortel zachtjes aan.

Snijd het ontbijtspek in reepjes en voeg dit samen met het gehakt toe. Roerbak dit geheel circa 5 minuten totdat het gehakt rul is. Dan mogen de tomatenpuree en oregano ook toegevoegd worden. Dit geheel circa 2 minuten mee laten bakken.

Vervolgens de rode wijn toevoegen en dit circa 5 minuten laten sudderen op laag vuur. Nu kunnen de tomatenblokjes en vleesbouillon toegevoegd worden. Dit geheel aan de kook brengen. Zet het vuur laag en laat de saus nog circa 15 minuten rustig sudderen. Vervolgens naar eigen wens op smaak brengen met wat zout en peper.

Giet de spaghetti af. Let op: spoel de spaghetti niet af met koud water! Meng vervolgens de spaghetti met de bolognesesaus.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: