Salade Niçoise met artisjokharten

Salade Niçoise heeft de naam te danken aan het plaatsje ‘Nice’ waar deze salade is bedacht. Salade Niçoise is oorspronkelijk een zeer eenvoudige boerensalade met tomaten, tonijn en ansjovis. Tegenwoordig kent de salade vele variaties maar de hoofdingrediënten tonijn, ansjovis en tomaten vindt u in vrijwel iedere Salade Niçoise terug.

Personen: 6
Bereidingstijd: +/- 45 minuten
Gerecht: Pastasalade gerecht
Gang: Lunch of Hoofdgerecht

Ingrediënten
- 4 grote tomaten
- 225 g sperziebonen
- 1/3 komkommer
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 grote teen knoflook
- sap van 1½-2 citroenen
- 6 eetlepels goede olijfolie
- 1 kropje little gem
- handjevol basilicum
- enkele takjes peterselie
- 6 gegrilde artisjokharten (het liefst Seggiano), of gekookte jonge artisjokken
- bundel lente-uitjes
- 6 grote radijzen
- 6 grote biologische eieren
- 160-200 g goede tonijn (het liefst Ventresca) op olijfolie
- grote handvol olijven (het liefst Nyons)
- 12 ansjovisfilets van goede kwaliteit

Bereiding:
Snijd de vier tomaten in vieren. Verwijder de zaadjes en halveer grote stukken.

Zet een pan met water op het vuur.

Dop de sperziebonen en voeg deze toe aan de pan met kokend water. Voeg hier wat zout aan toe en kook de sperziebonen zachtjes tot ze beetgaar zijn.

Giet de sperziebonen goed af en leg ze vervolgens direct in koud water. Dit zorgt ervoor dat de mooie groene kleur behouden blijft en ze lekker knapperig blijven smaken.

Schil de komkommer en snijd deze vervolgens in de lengte door. Het zaad moet eruit gelepeld worden. De overgleven komkommer moet in reepjes worden gesneden.

Neem een tang en houd hiermee de paprika’s in het vuur op het fornuis. De paprika’s moeten helemaal zwart kleuren. Leg deze vervolgens een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat dit circa 5 minuten afkoelen. Vervolgens kunnen de vellen en zaadjes zo van de paprika afgehaald worden. Snijd de paprika’s in reepjes.

Pers 1 grote teen knoflook en meng dit samen met de citroensap en de olijfolie in een kom. Voeg peper en zout toe naar eigen smaak en wens.

Was de little gem en scheur de blaadjes. Snijd de basilicum en peterselie grof en doe dit samen met de little gem in een kom. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en halveer de radijzen. Voeg deze ook toe in de kom samen met de bonen, tomaten, paprika’s, komkommer, gekookte artisjokken. Meng dit geheel goed elkaar en laat de salade circa 45 minuten rusten.

Kook ondertussen de zes eieren circa 5 á 6 minuten. Let op: de eieren mogen niet hard gekookt zijn. Leg de eieren direct in koud water wanneer ze klaar zijn. Als de eieren afgekoeld zijn, kunnen ze gepeld worden en in kwartjes worden gesneden.

Schep de salade nog een keer goed om. Ontpit de olijven en voeg deze toe aan de salade, samen met de tonijn en de eieren. Schep dit geheel goed om.

Spoel de ansjovisfilets goed af en laat deze uitlekken. Meng de ansjovis met een beetje olijfolie door de salade. Voeg naar eigen smaak en wens nog wat peper en eventueel zout toe.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: