Penne Quattro Formaggi

Iedereen kent wel de pizza quartro formaggi, oftewel pizza met 4 verschillende kazen. Wat minder bekend is, is dat een saus van vier verschillende Italiaanse kazen ook erg lekker is over pasta, zoals penne.

Omdat kaas behoorlijk wat vet in zich heeft is het aan te raden om een basissaus van wat echte boter en bloem te maken. De bloem is namelijk in staat het vet op te nemen, wat handig is, omdat anders de saus snel kan gaan schiften.

penne 4 kazen
Ingrediënten:
30 gram echte boter
30 gram bloem
2 dl witte wijn
1 dl melk
½ theelepel knoflookpoeder
70 gram gorgonzola, in kleine brokjes
30 gram fontina, geraspt
50 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt
2 bolletjes mozzarella, in kleine stukjes
Peper uit de molen
1 mespuntje cayennepeper
Verse nootmuskaat
250 gram penne pasta

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170◦C.

Kook de penne beetgaar in een pan met water, wat zout en een scheutje olijfolie.
Giet de penne af en laat deze uitlekken in een vergiet. Beboter een lage ovenschotel.

Smelt de boter op een gemiddeld vuurtje. Let erop dat de boter niet bruin wordt. Als de boter gesmolten is, roer er de bloem doorheen tot het een compact geheel wordt. Al roerend er de wijn aan toevoegen tot er een glad papje ontstaat en voeg er tenslotte klop er de melk en de knoflookpoeder door en laat het geheel ongeveer 1 minuten doorkoken.

Zodra de saus iets is ingedikt kunt u er de brokjes gorgonzola er doorheen roeren, gevolgd door de fontina. Laat de kaas de tijd krijgen om te smelten. Roer er vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Blijf roeren tot alle kaas is gesmolten. Voeg er naar smaak verse nootmuskaat en grof gemalen peper aan toe. Neem de sauspan van het vuur.

Doe pasta terug in de ovenschaal en roer er de kaassaus doorheen. Roer er tenslotte de blokjes mozzarella doorheen. Besprenkel de penne met wat overgebleven Parmezaanse kaas en plaats de schaal in de oven. Uit de oven nemen, zodra de kaas een bruin korstje heeft.

Bij deze verrukkelijke kaaspasta past natuurlijk een overheerlijk glaasje droge witte wijn. Eet smakelijk.

Bij dit recept dienen uitsluitend lichte voorgerechten geserveerd te worden aangezien deze ovenschotel erg snel een vol gevoel zal geven. U kunt bijvoorbeeld een Pastasalade met peultjes, geitenkaas en grapefruit maken of een Salade Caprese.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: