Penne met kip en pesto

Wie aan Italië denkt, denkt aan zee, glooiende heuvels, pijnbomen en……
lekker eten. Wie beter dan de Italianen weten hoe ze verse pasta moeten maken of een overheerlijke saus. En een saus is niet af als er geen basilicum aan toe is gevoegd.

De originele pesto op basis van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas komt uit de omgeving van de havenplaats Genua, ten zuiden van Milaan. Pesto kunt u eenvoudig zelf maken, maar als u het teveel werkt vindt, dan kunt u natuurlijk altijd een aantal potjes kant-en-klare pesto in de supermarkt kopen.

kip pesto
Ingrediënten:
Voor de pesto:
3 plantjes basilicum
4 teentjes knoflook (heel)
4 eetlepels olijfolie (extra virgin)
4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels vers geraspte Pecorino
Grof zeezout
30 gram pijnboompitten

Pasta & kip:
500 gram penne pasta
4 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kleine uit, fijngehakt
4 halve kipfilets van ieder ongeveer 125 gram
1 bakje champignons, in halfjes of kwarten gesneden (afhankelijk van de grootte van de champignons)
Versgemalen peper
Zout

Bereiding:
Als u besluit om het recept te maken op basis van eigengemaakte pesto, dan start u met de bereiding van de pesto.
Haal de blaadjes van de plantjes en was ze onder stromend lauwwarm water tot zand en onreinheden van de blaadjes zijn verdwenen.

Leg de blaadjes verspreid op een theedoek. Leg er een tweede theedoek overheen en druk de theedoek zachtjes aan en laat de theedoek het wasvocht absorberen. Pas op dat u de basilicumblaadjes niet kneust.

Maak ondertussen 4 knoflookteentjes schoon en doe die in een vijzel. Voeg er tevens wat van de gedroogde basilicumblaadjes aan toe alsmede een snufje zeezout. Nu alles met een stamper alles goed fijnmalen in de vijzel. Indien u dit teveel werkt vindt, kunt u ook een blender gebruiken, maar pas op dat u de basilicum niet te fijn maalt.

Voeg de rest van de blaadjes basilicum toe en blijf stampen. Als alle basilicum is fijngestampt, voegt u beetje bij beetje de geraspte kaas toe en tenslotte de pijnboompitten toe. Voeg terwijl u stampt kleine scheutjes olijfolie toe, totdat u een smeuïge massa heeft. Zet de pasta weg op een lauwwarme plaats.

Snij de kipfilet in reepjes en bestrooi ze met wat grof gemalen peper en wat zout.
Verwarm een braadpan op een middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Als de olie heet is, bruin de uitjes en de knoflook. Voeg daarna de reepjes kipfilet toe. Draai het vuur lager en laat de kip garen. Voeg nu de champions toe en een scheutje water en laat het geheel nog even doorsudderen.

Kook ondertussen in water met wat zout en olijfolie de penne beetgaar. Giet de penne af. Doe de penne in een diepe schaal. Roer door de penne de pasta en de kip. Bestrooi het geheel met wat pijnboompitten en geraspte kaas.

Vind je dit een goed gerecht ? Probeer dan ook eens Macaroni met Gyros of Penne Primavera.

{ 1 comment… read it below or add one }

Tjerk April 11, 2014 at 23:33

Dit recept blijft lekker.
Wat ik persoonlijk ook erg lekker vind, is het vervangen van de kip door parmaham. Dit geeft de saus namelijk nog meer smaak.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: