Penne alla carbonara

We zijn er allemaal wel een keer geweest: Italïe. Zittend op een terrasje, denkend aan het Italiaanse restaurant thuis dat Penne alla carbonara serveert, zo lekker romig en met wat fijne tuinkruiden en knoflook. Velen zullen raar opgekeken hebben toen het gerecht op het terrasje geserveerd werd: geen room, geen knoflook, geen tuinkruiden….
De Italianen eten pasta als een (licht) tussengerecht, vaak zonder franje, maar net zo lekker.

penne carbonara
Ingrediënten:
400 gram penne pasta
100 gram speklap of bacon in blokjes
2 el olijfolie
100 gram Peccorino of Parmezaanse kaas
2 eieren
Versgemalen peper
Zout

Bereiden:
Bak op een hoog vuur het spek in de olijfolie. Draai het vuur uit, zodra het vlees gaar is. De blokjes hoeven niet persé knapperig te zijn.
Kook de spaghetti in 6 minuten beetgaar in wat water met een scheutje olijfolie en een snufje zout. De olijfolie zorgt ervoor dat de penne niet gaan plakken.
Rasp de kaas in een kom en sla de eieren los in de kaas. Voeg er de spekblokjes aan toe, alsook wat versgemalen peper.
Neem de penne van het vuur en giet deze af in een vergiet. Niet schudden. De penne mogen namelijk wat nat blijven. Kiep de penne in de kom en hussel snel met twee houten lepels het mengsel van kaas, eieren en spek er doorheen. Door de hitte van de penne stolt het eiermengsel en wordt de saus gevormd.

“Franse” versie
Indien u toch liever de “Franse” versie op tafel wilt zetten, verwarm dan wat slagroom in een pannetje en meng er het spek, wat verse kruiden, geperste knoflook en wat kappertjes doorheen en spatel het mengsel door de penne.

De wijn
Bij pasta past een uitstekende Italiaanse rode wijn. Vaak zijn de Italiaanse wijnen minder bekend dan de Franse. Zoek daarom naar een doc of docg classico of reservisa. Deze aanduidingen staan garant voor een betere wijn. Maar als het u niet zo uit maakt, dan kunt u natuurlijk ook voor wat minder geld een vino da tavola (een eenvoudige tafelwijn) opentrekken. Bekende Italiaanse rode wijnen zijn Barolo en Chianti.

Op onze website vind je de heerlijkste penne gerechten. Mocht dit recept je goed bevallen probeer dan volgende keer dat je pasta maakt dan eens spaghetti puttanesca of lasagne bolognaise.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: