Farfalle met tomaten, verse basilicum en mozzarella

Farfalle is een typische Italiaanse pastasoort in de vorm van vlinderstrikjes. De pasta wordt vaak gemaakt in 3 kleuren: rood (tomaat), groen (spinazie) en geel (ei). Net als lettervermicelli is farfalle vaak de favoriete pasta bij kinderen, omdat zij de vorm zo grappig vinden.

De Italianen zijn echte meesters in het bereiden van eenvoudige, doch smaakvolle gerechten, door gebruik te maken van de ingrediënten die op het moment van bereiden beschikbaar zijn. Rijpe smaakvolle tomaten, geurige tuinkruiden, verse knoflook…. Van belang is wel dat een goede olijfolie wordt gebruikt, omdat deze veel smaak brengt aan het gerecht. De Italianen maken hun pasta vaak zelf, maar in ons drukke bestaan hebben wij daar vaak geen tijd voor. Voor dit gerecht hebben wij dan ook gekozen voor voorverpakte farfalle.

Farfalle in combinative met rijpe tomaten, verse basilicum, mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas, doet het buitengewoon goed als picnic- of lunchgerecht. En omdat dit gerecht zonder toevoeging van vlees of vis wordt bereid, is het ook bijzonder geschikt voor vegetariërs.

farfalle
Ingrediënten:
Twee rijpe tomaten in dobbelsteentjes gesneden
250 gram mozzarella, in blokjes gesneden
1 kom met verse basilicumblaadjes, gescheurd
4 el extra vergine olijfolie
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
Versgemalen peper
Grof zeezout
400 gram farfallepasta (vlinderstrikjes – geel of in 3 kleuren)

Bereiding:
Kook in een pan met ruim kokend water, wat zout en een scheutje olijfolie de farfalle beetgaar. Roer af en toe de farfalle om om plakken te voorkomen. Giet de farfalle af en laat deze uitlekken in een vergiet.

Snijd de mozzarella en tomaten in blokjes, scheur de basilicumblaadjes en doe alles in een kom en meng het geheel met 4 eetlepels olijfolie. Mix de strikjesmacaroni met de tomaat, mozzarella en basilicum. Voeg naar smaak verse gemalen peper en wat grofgemalen zeezout toe. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi deze over de farfalle.

Serveer de farfalle in een diep bord.

Wijn en farfalle
Bij farfalle past in principe elke wijn. Een rondborstige rode past prima bij farfalle in de winter, terwijl een frisse droge witte wijn het goed doet, wanneer farfalle geserveerd wordt bij een picnic. En als farfalle op het lunchmenu staat, denk dan ook eens aan een lekkere rosé.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: